Proč zahrnout do jídelníčku luštěniny?

Luštěniny jsou bohaté na vlákninu a bílkoviny. Mají nízký glykemický index, snižují hladinu cukru v krvi a dokážou tak na dlouho zasytit. Jejich pravidelná konzumace slouží jako prevence srdečně cévních onemocnění a diabetu. Jsou přirozeně bezlepkové. Luštěniny by se měly v našem jídelníčku objevit alespoň jednou týdně. Ruku na srdce. Jak často se objevují na vašem stole?

Jak z výše uvedeného vyplývá, luštěniny jsou vhodné pro diabetiky 1. i 2. typu, celiaky a všechny, kteří se snaží nějaké kilo shodit a dbají o zdravý životní styl. V oblibě je mají zastánci alternativních výživových směrů. Vegetariáni by je měli konzumovat alespoň třikrát týdně. Ve veganském jídelníčku by se měly objevovat v kombinaci s obilovinami i denně. Ve stravě makrobiotiků mají tvořit 5 - 10 % jídelníčku.

Stravitelnost luštěnin

Nevýhodou luštěnin a také mnohdy důvodem, proč se jim vyhýbáme, je jejich horší stravitelnost s následným nadýmáním. Pokud nejsme na konzumaci luštěnin zvyklí, je dobré zpočátku je jíst jen v malém množství. Nejstravitelnějšími luštěninami je červená čočka, žlutý hrách, fazole adzuki a mungo. Pro lepší trávení se doporučuje konzumovat luštěniny pouze se zeleninou a obiloviny podávat až jako druhý chod.

Také je potřeba jejich správná příprava. Před vařením luštěniny namáčíme na noc nebo ještě lépe na 24 hodin ve vodě a následně je v nové vodě uvaříme doměkka. Výjimkou je červená čočka, která namáčení nevyžaduje a uvařená je za 10 minut.

Luštěniny vaříme s bylinkami, které zabraňují nadýmání - tymián, fenykl, majoránka. K luštěninám už při jejich namáčení lze přidat mořskou řasu a poté je i s ní uvařit. Mořská řasa doplní minerální látky a usnadní jejich trávení.

Bob koňský - méně známá luštěnina

Mezi luštěniny patří hrách, čočka, fazole, cizrna a sója. Tyto druhy všichni znají. Méně známou luštěninou je bob obecný - koňský. Oblíbenou potravinou byl především ve středověku, ale později se na něj pozapomnělo. Jako předešlé druhy luštěnin je bob koňský bohatý na vlákninu a bílkoviny. Dále má vysoký obsah vitamínu C, E, draslíku a fosforu. Mladé lusky se jí celé, větší je třeba po uvaření vyloupat a zbavit tuhé slupky. Z rostliny lze jíst i listy, které si připravíme jako špenát.

Stravitelnější luštěniny - nechte je vyklíčit!

Z luštěnin si můžeme připravit polévku, pomazánku, karbanátky, případně je můžeme nechat vyklíčit. Pokud tak učiníme ještě před vařením, stanou se daleko lépe stravitelnějšími. Nejlépe klíčí fazole mungo, adzuki a čočka. Luštěninové klíčky jsou bohaté na vitamín A, C, E a vitamíny skupiny B. Z minerálních látek je to vápník, fosfor, železo, draslík, hořčík a svým obsahem bílkovin se přibližují masu.

Zdroj: www.margit.cz, www.magazinzdravi.cz

Foto: Pixabay.com

Proč zahrnout do jídelníčku luštěniny? patří do témat

Přidat příspěvek k tématu

* Povinné pole

Adresář

Diskuze na téma Hubnutí, dieta a zdravá strava

  • Ceren 17.10.2017 17:10 hubnutí

    WE OFFER ALL KIND OF LOANS - APPLY FOR AFFORDABLE LOANS. Are you a business man or woman? Are yo…

  • Ceren 17.10.2017 17:10 hubnutí

    WE OFFER ALL KIND OF LOANS - APPLY FOR AFFORDABLE LOANS. Are you a business man or woman? Are yo…

  • Ceren 17.10.2017 17:10 hubnutí

    Are you a business man or woman? Are you in any financial mess or Do you need funds to start up…

  • Romana 17.10.2017 10:10 Alergie na mléko

    Mléko muzes nahradit domácím mandlovým mlékem nebo dneska uz jde bezlaktozové koupit. A máslo…

  • Barbora 16.10.2017 21:10 zdravé hubnutí

    Ahojky, já si tu objednávám nějaký doplňky. Líbí se mi že tu mám velký výběr a najdu si doplněk…

Píšeme jinde


Zdravě.cz na Facebooku