Proč zahrnout do jídelníčku luštěniny?

Luštěniny jsou bohaté na vlákninu a bílkoviny. Mají nízký glykemický index, snižují hladinu cukru v krvi a dokážou tak na dlouho zasytit. Jejich pravidelná konzumace slouží jako prevence srdečně cévních onemocnění a diabetu. Jsou přirozeně bezlepkové. Luštěniny by se měly v našem jídelníčku objevit alespoň jednou týdně. Ruku na srdce. Jak často se objevují na vašem stole?

Jak z výše uvedeného vyplývá, luštěniny jsou vhodné pro diabetiky 1. i 2. typu, celiaky a všechny, kteří se snaží nějaké kilo shodit a dbají o zdravý životní styl. V oblibě je mají zastánci alternativních výživových směrů. Vegetariáni by je měli konzumovat alespoň třikrát týdně. Ve veganském jídelníčku by se měly objevovat v kombinaci s obilovinami i denně. Ve stravě makrobiotiků mají tvořit 5 - 10 % jídelníčku.

Stravitelnost luštěnin

Nevýhodou luštěnin a také mnohdy důvodem, proč se jim vyhýbáme, je jejich horší stravitelnost s následným nadýmáním. Pokud nejsme na konzumaci luštěnin zvyklí, je dobré zpočátku je jíst jen v malém množství. Nejstravitelnějšími luštěninami je červená čočka, žlutý hrách, fazole adzuki a mungo. Pro lepší trávení se doporučuje konzumovat luštěniny pouze se zeleninou a obiloviny podávat až jako druhý chod.

Také je potřeba jejich správná příprava. Před vařením luštěniny namáčíme na noc nebo ještě lépe na 24 hodin ve vodě a následně je v nové vodě uvaříme doměkka. Výjimkou je červená čočka, která namáčení nevyžaduje a uvařená je za 10 minut.

Luštěniny vaříme s bylinkami, které zabraňují nadýmání - tymián, fenykl, majoránka. K luštěninám už při jejich namáčení lze přidat mořskou řasu a poté je i s ní uvařit. Mořská řasa doplní minerální látky a usnadní jejich trávení.

Bob koňský - méně známá luštěnina

Mezi luštěniny patří hrách, čočka, fazole, cizrna a sója. Tyto druhy všichni znají. Méně známou luštěninou je bob obecný - koňský. Oblíbenou potravinou byl především ve středověku, ale později se na něj pozapomnělo. Jako předešlé druhy luštěnin je bob koňský bohatý na vlákninu a bílkoviny. Dále má vysoký obsah vitamínu C, E, draslíku a fosforu. Mladé lusky se jí celé, větší je třeba po uvaření vyloupat a zbavit tuhé slupky. Z rostliny lze jíst i listy, které si připravíme jako špenát.

Stravitelnější luštěniny - nechte je vyklíčit!

Z luštěnin si můžeme připravit polévku, pomazánku, karbanátky, případně je můžeme nechat vyklíčit. Pokud tak učiníme ještě před vařením, stanou se daleko lépe stravitelnějšími. Nejlépe klíčí fazole mungo, adzuki a čočka. Luštěninové klíčky jsou bohaté na vitamín A, C, E a vitamíny skupiny B. Z minerálních látek je to vápník, fosfor, železo, draslík, hořčík a svým obsahem bílkovin se přibližují masu.

Zdroj: www.margit.cz, www.magazinzdravi.cz

Foto: Pixabay.com

Proč zahrnout do jídelníčku luštěniny? patří do témat

Adresář

Diskuze na téma Hubnutí, dieta a zdravá strava

  • Dana 05.03.2018 01:03 Hubnutí

    Mě nikdy vživotě žádná dieta nepomohla až na tu kterou mi sestavil výživový specialista odtud…

  • Stanislava 05.03.2018 00:03 zdravé hubnutí

    Při hubnutí je to z velké části o stravě, a zbytek o cvičení.. Osobně sem zhubla až se světem…

  • Nikola 05.03.2018 00:03 hubnutí

    Ty jo to bylo tak už po měsíci,to sem shodila pár kil:)

  • Tereza 05.03.2018 00:03 ZHUBNOUT SPOLEHLIVĚ

    Jak funguje ta dieta ve světě zdraví, mám na mysli třeba ten jídelníček.. to ste museli některý…

  • Andrea 04.03.2018 23:03 Rady a zkušenosti s hubnutím

    Ta jejich metoda spočívá v tom, že pro každého klienta sestavují individuální hubnoucí plán. Mě…

Píšeme jinde


Zdravě.cz na Facebooku