Jak cukr škodí našemu zdraví?

Omezení cukru se netýká pouze těch, kteří chtějí zhubnout. Množství přijatého cukru totiž zásadně ovlivňuje vznik závažných chorob. Jak překonat chuť na sladké? Víte, že bychom denně měli sníst maximálně 25 gramů cukru?

Cukr a skryté nebezpečí

Na škodlivost průmyslově vyráběného cukru poukazuje čím dál více odborníků. Denně bychom měli sníst maximálně 25 g cukru, toto množství však většina z nás mnohonásobně překračuje. To, že bychom měli snížit příjem cukru při snaze zhubnout, je více než jasné, ale ještě více žádoucí je, abychom snížili konzumaci cukru v prevenci zdravotních obtíží. Cukr může být příčinou řady nemocí - infarktu, žaludečních vředů, osteoporózy a také rakoviny.

Cukr silně okyseluje organismus

Cukr patří mezi hlavní kyselinotvorné látky, které narušují tzv. acidobazickou rovnováhu v těle (poměr kyselin a zásad), což podporuje vznik většiny nemocí. Dalším negativem je tvorba kyseliny mléčné a kyseliny acetylsalicylové při trávení cukru, tyto látky v těle působí jako toxiny.

Vliv cukru na játra, srdce a kosti

Cukr bývá dáván do souvislosti s trávicími, srdečními a jaterními potížemi, řídnutím kostí, diabetem, nádorovými onemocněními, nervovými poruchami, opakovanými migrénami, vaginálními výtoky a v neposlední řadě také s akné.

Závislost na cukru má tři fáze

Přestat cukr konzumovat, nebo jej alespoň z velké části omezit, je pro řadu z nás běh na dlouhou trať. Cukr působí v mozku podobně jako třeba alkohol, nikotin a jiné drogy. V první fázi tělo cukr ještě nijak zvlášť nevyžaduje a spokojí se s malým zákuskem jednou za čas. Ve druhé fázi se tělo bez cukru nějakou dobu obejde, ale pak si to pořádně vynahradí (bonboniéra snězená na posezení apod.). A ve třetí fázi člověk bez cukru nevydrží už ani jeden den a neustále ho honí mlsná.

Odvykání chuti na sladké

Uberte na množství cukru

Jak na to? Podle staré čínské medicíny platí - čím více solíme, tím více potřebujeme cukru. Tím bychom měli začít. Výkyvy krevního cukru způsobují, že toužíme po sladkém, s tím paradoxně souvisí právě nadměrné solení - misky vah se potřebují vyrovnat. Do jídelníčku bychom častěji měli zařadit zeleninu, ovoce, ořechy, cereálie, semínka apod. Chuť na sladké nám pomůže přebít také popíjení zeleného čaje.

Prokoukněte skrytý cukr

Cukr je pořád jen cukr. Ani ten hnědý vás nezachrání. Cukr se vyplatí alespoň občas nahradit přírodními sladidly, které seženeme v prodejnách se zdravou výživou. Volíme agávový, datlový nebo kukuřičný sirup, případně rýžový slad.

Při nákupech se vyplatí zkontrolovat etikety a přečíst si právě obsah cukru v daném balení, to platí nejen u hotových pokrmů a cukrovinek, ale také u slazených nápojů.

Foto: Pixabay.com

Jak cukr škodí našemu zdraví? patří do témat
  • Sarare 31.01.2017 10:19:52

    Karin taky beru unilakt a nemůžu si ho vynachválit. Koupila jsem ho všem ženským v rodině a máme takovou hromadnou dietu. Neslyšela jsem jedinou stížnost zatím.

  • Karin 18.11.2016 12:00:42

    U mě je největší zlo čokoláda  Kamarádka mi doporučila unilakt čoko. Po 3 týdnech jsem vůbec neměla potřebu sahat po čokoládě nebo něčem sladkém…

  • Lada 21.10.2016 13:23:35

    Ani "přírodní" zdroje cukru nás nezachrání.Cukr je cukr v jakékoliv podobě funguje stejně.A jmenované sirupy plné fruktózy jsou ještě horší než řepná sacharoza.Cukr lidský organismus nepochybně potřebuje,ale zamysleme se především nad množstvím které kdo z nás konzumujeme.Tudy podle mne vede cesta.

    • Re: hanbu 21.10.2016 14:54:52

      To je další omyl prezentovany dokonce i nekterymi lekari: CUKR POTREBUJEME pro nervy,........... BLBOST! Uz na zakladce jsme se ucili, ze velka cast potravy se v nas stepi na cukry, tedy i brambora, kus tmavého chleba, o rohlikach a koblihach z bily mouky nemluvim. Cukru mame dost i když si neosladime ani zrnkem. Jen holt takovej chleba s medem, tvaroh s domaci marmoskou, krupicka s kakaem (vločky, ovocny knedliky, sisky s makem......) a maslickem a necim sladkym navrch........... Tvarohovej/ jabkovej strudlik....... je proste mnamka a tezko se odolava........ Jak rikaš, chce to hlidat množství- v podstate jen ochutnat a dost! A nebo to jit okamzite spalit během ci plavanim! To se da pak ještě telo zachranit :-D

      • Re: Re: Lada 25.10.2016 10:49:29

        To je trošku složitější problém.Rozepisovat se o štěpení složitých cukrů na jednodušší,nemá na tomto fóru smysl.
        Med,marmoška,kakao a něco sladkého navrch jak píšete jsou samé jednoduché cukry o kterých pojednává původní článek.Takže podle mne je to opravdu o míře informovanosti a ochotě každého z nás,trochu se o svoje zdraví starat.A třeba zjistit si něco o výše zmíněných složitých cukrech.
        Pěkný den a s tím plaváním a běháním okamžitě po jídle trochu počkejte,ať Vás nebolí bříško... Hezký den. :-)

  • alkgaewg 24.10.2016 12:00:32

    Někdo by taky už konečně měl napsat článek "Jak strašící články škodí vašemu zdraví?" :)))

    • Re: Lada 25.10.2016 10:39:11

      Pěkné... . Něco na tom bude...

  • hanbu 21.10.2016 12:09:46

    Ve vyspele cizine stále klesa prodej sušenek (sladkosti), jen u nas blbcu ROSTE! Proto je kazda osvetova cinnost v této zivotne dulezite otázce VELMI chvalyhodna. Dekuji vam (muj prvni příspěvek se nejak zredukoval, takze toto je dopsano)

  • hanbu 21.10.2016 12:06:51

    Dekuji vam za tento příspěvek. Nedavno byl v regionálním radiu docent ci profesor z kliniky pro ockovani a na muj dotaz, zda by nebylo lepsi se vyvarovat cukru místo ockovani proti chripce odpověděl tak, ze cukr vlastne neskodi, pouze se po nem tloustne a pak mame problémy vyplyvajici z te tloustky. Jak si muze vzdelany clovek dovolit takhle lhat do eteru mi opravdu unika. Hanba mu. Otazku jsem smerovala zejména na obdobi po vanocich, kdy jak sam dodal, se potykame s největšími epidemiemi chripek a jinych svinstev. No PROC asi? Lide napečou z kil bile mouky a kil cukru "dobroty" a pak si ruinuji imunitni systém. Nasledne pak chodi do práce/skol nemocni a rozsiruji bacily i na ostatni. Jiz před lety mluvil v radiu naopak přednosta imunologicke kliniky v Praze a ten jasne prohlásil: CUKR JE JED! A z vlastnich zkusenosti to mohu jen potvrdit. Ve vyspele cizine stále klesa prodej Dekuji vam

Přidat příspěvek k tématu ???

* Povinné pole

Adresář

Diskuze na téma Hubnutí, dieta a zdravá strava

  • alžběta 26.04.2017 18:04 ZHUBNOUT SPOLEHLIVĚ

    Zbavit se závislosti na sladkém je horor :D

  • Regina 26.04.2017 17:04 ZHUBNOUT SPOLEHLIVĚ

    Mě třeba pomohla moje konzultantka ze světa zdraví, vše mi pěkně vysvětlila, a pravidelné návštěvy…

  • zdenka 25.04.2017 18:04 Rady a zkušenosti s hubnutím

    jo dietlax používám v tabletách spolu s h2out a nemám s tím problém, žádné zácpy nejsou. Kupuji to…

  • zdenka 25.04.2017 18:04 Rady a zkušenosti s hubnutím

    ne, osvědčilo se mi doržet pravidelný pitný režim, nevynechat jídlo a jíst menší dávky, nesolit a…

  • Daniella 25.04.2017 15:04 Rady a zkušenosti s hubnutím

    Dobrý den, pomohli někomu radikálně zhubnout ve svet-zdravi.cz?

Píšeme jinde
  • Recept na živáňskou pečeni krok za krokem

    Recept na živáňskou pečeni krok za krokem

    Živáňská pečeně je pokrm slovenské kuchyně, který má spoustu variant. Klasická příprava spočívá v kombinaci vepřového, jehněčího a hovězího masa, které se napíchá na jehlu a pomalu rožní. Ne každý si může tuto přípravu dovolit, proto si dnes připravíme levnější živáňskou pečeni v troubě.

  • Recept na slaný špagetový koláč krok za krokem

    Recept na slaný špagetový koláč krok za krokem

    Vyzkoušejte tip na rychlý oběd či večeři. Špagetový koláč s balkánským sýrem, špenátovými lístky a čerstvými bylinkami dobře chutná, zasytí a není náročný na suroviny.



Zdravě.cz na Facebooku