Co nevíte o medu - přírodní sladidlo i lék

Med je nejznámější produkt včel. Je to lehce stravitelná, sladká a energeticky hodnotná potravina, která má hustou, ale tekutou konzistenci. Je to vlastně směs cukrů, vody a dalších složek. Specifické složení záleží na směsi květů a lokalitě sběru. Med má antibakteriální účinky a jeho antioxidanty pozitivně působí proti rakovině tlustého střeva.

Složení medu

  • fruktóza 30 až 38 %
  • glukóza 26 až 33 %
  • sacharóza 1 až 10 %
  • vyšší cukry 1 až 10 %
  • voda 17 až 20 %
  • enzymy 0,1 až 0,6 % (glukozooxidáza, fosfatáza, invertáza, diastáza, kataláza)
  • vitamíny 0,1 % (kys. pantotenová, B1, B2, B3, biotin, C)
  • minerály 0,1 až 1,0 % (draslík, sodík, vápník, hořčík, železo, fosfor, síra, mangan, zinek)
  • organické kyseliny 0,1 až 0,5 % (pyrohroznová, glukonová, jablečná, citronová) - aminokyseliny 0,1 až 0,5 % (mj. fenylalanin, prolin, alanin, valin)
  • hormonální látky (noradrenalin, acetylcholin, adrenalin, dopamin, látky z mateří kašičky)
  • barviva (rutin, kverutin, akacetin)
  • vonné látky (diacetyl, acetaldehyd a více než 50 dalších)

Základní druhy medu

Květový med

Je to med nektarový, také se mu říká luční. Je to světlý med z květů. Má spoustu vitamínů a pylů, ale rychleji krystalizuje. Není tolik voňavý.

Medovicový med

Med lesní, získávaný ze stromů. Je to med tmavý, více voní, někdy se zdá, že je sladší. Krystalizuje později. Neobsahuje tolik vitamínů a pylu jako med světlý.

Ochucený med

Med obohacený o výtažky z léčivých rostlin.

Pastovaný med

Aby se zamezilo zkrystalizování medu, může se použít šetrná metoda pastování. Pastovaný med je ideální k mazání na pečivo, nestéká a zůstává měkký a přirozeně vláčný.

Plástečkový med

Je to zavíčkovaný med uložený v panenském plástu. Nebyl nijak zpracován a uchovává si tak přírodní energii. Může se konzumovat i s plástem.

Krystalizace medu

Jedná se o přirozený proces. Nejdříve krystalizuje med řepkový, nejpozději akátový. Krystalizaci odstraníme zahřátím medu maximálně na 45 - 50 stupňů Celsia, musíme mít však na paměti, že med zahříváním trpí a ztrácí vitamíny a cenné látky.

Skladování medu

Med skladujeme většinou ve sklenicích. Není nutný chlad, i když ten medu svědčí, dokonce mu ani mráz nevadí. Důležitým faktorem, který med vyžaduje, je sucho. Nikdy ho tedy neskladujte ve sklepě a někde venku na dvoře. Med by se kvůli kvasným procesům znehodnocoval.

Nezapomínejme, že med je nejen pochutina, ale také tradiční medicína. Pomáhá při rekonvalescenci, zánětech horních cest dýchacích, žaludečních vředech, překyselení žaludku, při zácpě, při cukrovce, pálení žáhy, onemocnění jater a žlučníku, nespavosti, žloutence, nedostatku krevního barviva, poruchách trávení, plynatosti a dokonce i při nadbytku tuku v organismu. Med je vzácně vyvážený přírodní produkt, nebojme se ho a zařaďme ho častěji do našeho jídelníčku.

Foto: Pixabay.com

Co nevíte o medu - přírodní sladidlo i lék patří do témat
  • Penzion Alenka 11.08.2014 14:16:27

    Mnoho zajímavých informací, děkuji.

Přidat příspěvek k tématu ???

* Povinné pole

Adresář

Diskuze na téma Hubnutí, dieta a zdravá strava

  • Hana 26.07.2017 21:07 ZHUBNOUT SPOLEHLIVĚ

    To zní velice jednoduše, a ohu se zeptat, jak dlouho vám trvalo, než jste začala vidět výsledky??…

  • Hana 24.07.2017 16:07 Specialista na hubnutí

    U mě je největší specialista https://www.svet-zdravi.cz/ zhubla jsem s nimi už 15 kilo a nekončím.…

  • Svatava76 23.07.2017 22:07 Hubnutí pomocí spalovačů

    já se těch spalovačů nakupovala v životě a nic mi nepomohlo. Pomohl mi až upravený jídelníček na…

  • Alča 23.07.2017 13:07 Rady a zkušenosti s hubnutím

    Ráda bych si zašla za nějakým odborníkem, ale v Praze jich je tolik, že upřímně nemám odvahu…

  • Valusa 22.07.2017 20:07 Chceš zhubnout? Tak začni hned!

    O Světě zdraví jsem už slyšela, dokonce jedna kolegyně s nimi zhubla. Já nakonec taky podlehla.…

Píšeme jinde


Zdravě.cz na Facebooku