zdroj: pixabay.com
Hubnutí, dieta a zdravá strava

Zimní vitamínové bomby - zkuste domácí koktejly!

Veronika Tůmová
12.01.2015

Připravit si zdravý a chutný domácí koktejl není vůbec nic těžkého. Stačí pár druhů ovoce, zeleniny a třeba také jogurt, ořechy nebo vločky. Koktejly jsou stále oblíbenějším doplňkem redukční diety, ale pijeme je třeba také pro doplnění vitaminu C v zimních měsících, pro hladkou pleť a pro dodání energie po zbytek dne.

V těchto chladných dnech bychom se měli zaměřit právě na zvýšení vitaminu C, který nám pomáhá lépe odolávat útokům virů a nemocem vzniklých z nachlazení. Oprašte proto svůj starý a dlouho nepoužívaný mixér. Těšte se z jeho nového využití - pro vaši krásu, linii i zdraví.

Ovoce a zelenina vhodná do zimních koktejlů

Velký podíl vitaminu C, který potřebujeme v zimě ve vyšším množství, obsahují např. citrusy, petržel, brokolice, červená paprika, květák, jahody, kiwi, zelí, rajčata, maliny, celer, špenát, ananas, meloun, limetky, brusinky, mrkev, borůvky, bazalka, banány, jablka, česnek, hrušky, hroznové víno, avokádo, ředkvičky, bílá ředkev, mango aj. S takto širokou škálou potravin je příprava zdravých a chutných jídel, ale i koktejlů, velmi jednoduchá. Rozhodně bychom se však měli zaměřit i na ostatní vitamíny a minerály, které nám prospějí a jejichž příjem není třeba tak úplně dostatečný. Koktejly jsou také vhodnou alternativou pro ty, kteří příliš neholdují pojídání většího množství ovoce a zeleniny v syrovém stavu.

Blahodárné tajemství čerstvých ovocných a zeleninových šťáv

Je to jednoduché - vše spočívá v rychlém využití minerálů, vitamínů, solí a enzymů z čerstvého ovoce a zeleniny, které jinak naše tělo získává pomocí dlouhodobých a složitých procesů. Čerstvou šťávu také strávíme daleko rychleji než celý plod a tělo k tomu nevynaloží téměř žádnou energii. Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy si proto naordinujte především v době onemocnění, kdy potřebujete načerpat energii a dodat tělu sílu. Při přípravě koktejlů obvykle plody, jako jsou např. jablka nebo hrušky, nezbavujeme slupek, ale pouze jádřinců. Papriky zase musíme zbavit semínek, citrusy oloupeme i s největším množstvím bílé slupky pod kůrou, která by v nápoji zanechala hořkou chuť. Všechnu zeleninu a ovoce musíme před přípravou nápojů pečlivě omýt!

Recepty na nápoje pro krásu i zdraví

Nápoj pro očistu organismu a podporu krvetvorby

  • 200 g syrové červené řepy
  • 200 g salátové okurky
  • 1 lžička smetany (lze nahradit pár kapkami olivového oleje)

Nápoj pro podporu trávení

  • 2 mrkve
  • 1 jablko
  • 1 rajče
  • 1 červená kapie
  • 1 lžička medu
  • 1 lžička jablečného octa

Nápoj proti vráskám a vysušení pleti, prevence virových chorob

  • 3 mrkve
  • 1 malé jablko
  • lístky máty
  • 1 lžička smetany (oleje)

Nápoj pro posílení imunity a regulaci hladiny cholesterolu

  • 250 g brokolice
  • 1 velká mrkev
  • 1 malé jablko
  • 1 lžička smetany nebo olivového oleje

Foto: Pixabay.com

Autor: Veronika Tůmová

Jak na depresi? Jídlem!
Výživa a péče o pleť po třicítce

Další články

Skořicová vůně Vánoc
Bylinky

Skořicová vůně Vánoc

04.12.2014

Skořice je kůra stromu zvaného skořicovník. Má charakteristickou vůni, která dodává šmrnc jablečným štrúdlům, perníčkům i svařeným vínům. Je to také spolu s mandarinkami vůně Vánoc ...