zdroj: Shutterstock.com
Hubnutí, dieta a zdravá strava

Zdravější varianty klasické majonézy nejen do salátu

Michaela Chylková
22.12.2021

Jak připravit vánoční bramborový salát bez zbytečných kalorií navíc? Existuje něco jako zdravá majonéza? Na Vánoce přece nikdo nechce jíst bramborový salát bez chuti! Máme pro vás pár tipů, jak vánoční menu odlehčit.

Vánoční bramborové saláty a jejich klasická příprava

Na saláty z brambor jsou vhodné lojovité (masité) brambory, které mají pevnou dužninu a jen tak se nerozvaří. Bramborové saláty zpravidla připravujeme z brambor uvařených ve slupce, které po scezení ještě horké oloupeme a vychladlé je nakrájíme na kostičky nebo plátky. Bramborové saláty podáváme jako přílohu k pokrmům z masa, ryb, předkrm i jako samostatné jídlo. 

Zkuste to letos jinak a nahraďte v salátu tučnou majonézu: Ale čím? 

Zcela klasický bramborový salát se neobejde bez tučné majonézy, kterou však můžeme nastavit smetanou či bílým jogurtem. Salát tak bude lehčí a pro naše tělo stravitelnější. Místo majonézy můžeme použít zálivku připravenou z vody, octa, špetky soli a cukru moučka, zálivku můžeme různě okořenit. Suroviny na zálivku můžeme přidat také rovnou k surovinám, z nichž salát připravujeme (bez předchozího promíchání).

Slyšeli jste o veganské majonéze? 

Příprava veganské majonézy (sojanézy) je neskutečně jednoduchá a suroviny nejsou vůbec nákladné. Na její přípravu budeme potřebovat jen 6 ingrediencí: 100 ml sójového mléka, 200 ml slunečnicového oleje, 1 lžíci plnotučné hořčice, ½ lžičky černé soli, citron a pepř. A jdeme na samotný postup: Do vyšší nádoby nalijeme sójové mléko, vymačkáme do něj půlku citronu a zamícháme ponorným mixérem. Pak postupně a pomalu přiléváme rostlinný olej a mixujeme tak dlouho, dokud nám nevznikne dostatečně hustá konzistence. Poté přidáme hořčici, černou sůl a pepř a pořádně zamícháme. Pokud se nám zdá veganská majonéza málo slaná, dochutíme ji již obyčejnou solí. Sojanéza se dá ještě dále dochutit bylinkami, česnekem nebo chilli. 

Majonéza z avokáda

Omáčka z avokáda je skvělou alternativou majonézy, přestože je energeticky vydatnější, z výživového hlediska je to však favorit. Obsahuje tuky zdraví prospěšné, takže i přes vyšší kalorickou zátěž tělu nadmíru prospívá. A jak připravit z avokáda pastu podobnou majonéze? Opravdu zralé avokádo a měkké avokádo rozmačkáme vidličkou na jemno, přidáme pár kapek olivového oleje, trochu hořčice, octa, soli a pepře. A výborná alternativa jinak tučné majonézy je na světě.

Ochutnali jste bramborový salát s rybou? 

Bramborový salát si my Češi spojujeme hlavně s vánočními svátky, podávaný se smaženým kaprem. Ale zkoušeli jste rybu přidat přímo do salátu? Jde to a chutná výborně! Budeme potřebovat 450 g brambor uvařených ve slupce, 300 g tresky, 4 stroužky česneku, 2 lžíce kvalitního olivového oleje, 4 sardinky v oleji, 1 lžíci kapary, petrželku, sůl a ocet. Horké uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Tresku osolíme a na troše oleje orestujeme, podlijeme trochou vody a podusíme doměkka. Pak rybu nakrájíme na kousky a přidáme k nakrájeným bramborám. Stroužky česneku nakrájíme nadrobno a na oleji krátce osmahneme. Přidáme vykoštěné sardinky a 5 minut zvolna dusíme. Doplníme kapary, nasekanou petrželku, trochu octa a přidáme k bramborám s rybou. Salát zlehka promícháme a podáváme teplý jako samostatné jídlo. 

Zkuste prožít letošní vánoční přípravy bez stresu

Dopřejte si kapra častěji než jednou za rok

Zdroj: www.panvegan.cz, www.ireceptar.cz

Autor: Michaela Chylková

Vánoční menu bez lepku – jak si pochutnat na tradičních dobrotách?
Jak se dostat zpět do formy po prodělání covidu?

Další články

Vzdát se pečiva při hubnutí? Není třeba
Hubnutí, dieta a zdravá strava

Vzdát se pečiva při hubnutí? Není třeba

07.12.2021

Určitě to znáte, při hubnutí vám skoro každý výživový specialista poradí, že pečiva se nejlépe buď musíte vzdát úplně nebo si ho musíte přinejmenším vážit a hlídat velmi striktně p ...