zdroj: Shutterstock.com
Hubnutí, dieta a zdravá strava

Vánoční menu bez lepku – jak si pochutnat na tradičních dobrotách?

Veronika Matoušová
15.12.2021

Přestože by se mohlo na první pohled zdát, že Vánoce jsou zejména o jídle, není tomu tak. Proto bychom k těmto svátkům měli takto přistupovat. O to více to platí pro osoby trpící jakýmkoliv dietním omezením, které mohou mít pocit, že jsou během vánočních svátků ochuzené o všechny dobroty. Mezi nejzásadnější dietní omezení patří například vyřazení lepku. Pokud ze zdravotních důvodů lepek nemůžete, nebo jej zkrátka nejíte, mohou být Vánoce trochu výzvou. Jak si poradit s vánočním menu a připravit si skvělé bezlepkové varianty?

Dopřejte si cukroví i vánočku bez lepku!

Bez vánočního cukroví si určitě nikdo nedovede Vánoce představit. Stravujete-li se bez lepku, nemusíte se ho vzdávat. Dnes si s pomocí náhradních surovin můžete snadno dopřát klasické druhy i netradiční verze cukroví. V první řadě je dobré najít si recepty přímo upravené na bezlepkovou variantu. Vzít klasický recept a jen v něm nahradit mouku za bezlepkovou nemusí dopadnout dobře. Bezlepková mouka se totiž chová jinak, těsto bývá křehčí a hůře drží pohromadě, mouka více saje tekutinu. Je také potřeba počítat s větším množstvím kypřicího prášku a určitě se vyplatí používat pečicí papír, ze kterého snadněji cukroví dostanete bez porušení. Hodí se do těsta také přidat více složek tuku nebo tekutiny, tzn. ořechy, vejce, jogurt, med apod. Pokud se přesto rozhodnete nechat původní recept a „jen“ nahradit klasickou mouku za bezlepkovou, dejte ji zhruba o desetinu méně, nebo navyšte tekutiny.

A jaké mouky můžete použít? Vhodné jsou bezlepkové směsi určené na pečení, případně smíchejte jednodruhové – kukuřičnou s rýžovou, pohankovou, případně přidejte do těsta mouku mandlovou. Můžete také rozemlít bezlepkové vločky, například ovesné, jáhlové nebo pohankové. Pozor si dávejte ale i na ostatní suroviny a pečlivě čtěte etikety. Řeč je například o čokoládě, ořeších, sušeném ovoci, sirupech a dalších ingrediencích, které do cukroví běžně přidáváte.

Jíte bezlepkově, ale milujete vánočku a rádi byste si ji dopřáli? I tento tradiční vánoční pokrm si můžete snadno připravit. Použijte celozrnnou bezlepkovou univerzální mouku, přidejte do těsta tvaroh a máte nejen bezlepkovou variantu skvělé vánočky, ale také zdravější alternativu s obsahem bílkovin a vlákniny.

Bezlepkové mouky: Které se hodí do cukroví a jaké mají výhody?

Tradiční večeře jde i bezlepkově a chutněji

Tradiční štědrovečerní menu se skládá z rybí polévky, řízků a bramborového salátu. Pokud nechcete v žádném takovém pokrmu lepek, řešení není nijak složité. Polévku nezahušťujte hotovou jíškou, ani připravenou z mouky a másla. Místo toho zvolte k zahuštění zeleninu, brambory nebo kukuřičnou moukou s máslem. Pokud máte rádi v polévce nudle, nemusíte do polévky použít jen ty klasické. Vsaďte na kukuřičné nebo rýžové varianty, které dnes běžně seženete v každém obchodě. Způsob přípravy je úplně stejný a rozdíl na chuti nepozná žádný strávník.

V případě kapra či jiného masa, které chcete obalit v klasickém trojobalu, je náhrada rovněž velice jednoduchá. Ideální volbou na obalování je kukuřičná mouka a kukuřičná strouhanka. Bezlepková verze strouhanky je křupavější oproti klasické, určitě vás tedy příjemně překvapí. Je ale nutné maso důkladně namočit ve vejcích a strouhanku důsledně rukama zapracovat do masa. Bezlepková strouhanka jinak ráda z masa na pánvi „utíká“ do oleje. Pokud máte rádi opravdu změnu, nemusíte sáhnout jen po klasické kukuřičné strouhance. Dnes obchody nabízejí také pikantní druh strouhanky s paprikou a kořením, nebo kombinaci kukuřičné a cizrnové strouhanky. Všechny chutnají na řízku skvěle. Chcete-li úplně něco jiného, můžete sáhnout po tzv. hrašce. Jde o hrachovou směs vhodnou na přípravu těstíčka, ideální na obalování a smažení.

K obědu si na Štědrý den pak připravte tradiční čočku nakyselo, kterou ovšem nezahušťujte, případně použijte jen trochu kukuřičné mouky a másla. Patříte mezi milovníky houbového kuby? Místo klasické verze použijte výborné pohankové kroupy, ostatní ingredience zůstávají stejné. Tak jednoduché to je!

Bramborový salát si dopřejte bez obav

Tradiční bramborový salát je z přirozeně bezlepkových surovin. Jde o samou zeleninu, jako jsou brambory, kořenová zelenina, cibule nebo okurky. Jediné, na co byste v rámci dodržení bezlepkové stravy měli brát ohled, jsou nejrůznější dochucovadla. Určitě si tedy při nákupu pročtěte složení majonézy a hořčice. Pokud dáváte do salátu ještě další ingredience, pak i takové kontrolujte. Běžně by ale v těchto potravinách lepek neměl co dělat.

Tradiční bramborový salát je nuda? Zkuste ho odlehčit a dodat mu novou chuť i vůni!

Jak už bylo řečeno, Vánoce nejsou zdaleka jen o jídle, ale spíše o setkání s rodinou v klidu a v pohodě. I tak je toho jídla ale během těchto svátků všude dost. Pokud chcete nebo musíte jíst pouze bezlepkově, zkuste naše tipy na náhradu, místo toho, abyste hřešili a ohrožovali své zdraví. Pochutnáte si stejně jako ostatní, možná i více.

Zdroj: www.vitalia.cz

Autor: Veronika Matoušová

Je vám pořád chladno? Můžete to změnit a zimní čas si užívat!
Zdravější varianty klasické majonézy nejen do salátu

Další články