Správné skladování potravin - co kam patří?

Aby si potraviny uchovaly svou nutriční hodnotu co nejdéle, musíme věnovat pozornost správnému způsobu jejich uchovávání. Nežádoucí změny v potravinách mohou nastat důsledkem působení nejrůznějších vnějších vlivů - působením tepla, vlhka, světla, kyslíku, ale i díky nežádoucímu růstu mikroorganismů a plísní.

K dalším negativním vlivům patří mechanické poškození, např. nevědomé protržení obalu, proražení plechovky apod. Kvalitním uchováváním potravin se rozumí také skladování ve vhodných nádobách a v obalech nijak neporušených.

Uchovávání potravin v chladničce

Uchovávání potravin v chladničce má svůj systém, který bychom měli dodržovat. Nejvýš ukládáme masné výrobky, uzeniny a polotovary, do středu např. zbytky hotových jídel, moučníky a mléčné výrobky, ale také otevřené plechovky a kelímky s označením "po otevření uchovat v chladu". Nejníže můžeme krátkodobě skladovat syrové maso a ryby, v odděleném boxu pak ovoce a zeleninu. Ve dveřích chladničky můžeme skladovat vejce, hořčici, máslo, nápoje či víno. Chladničku nepřeplňujeme, jinak snižujeme její účinnost nedostatkem cirkulace vzduchu a nadměrnou tvorbou ledu. Ten musí být v pravidelných intervalech odstraňován, nejlépe octovou vodou, která také pomůže odstranit nežádoucí pachy.

Skladování potravin - co nepatří do mrazničky?

K zamrazení nejsou určené již jednou rozmražené potraviny, dále pak potraviny bez obalu či takové, které po předchozím tepelném opracování řádně nevychladly. Ani ve zmrazeném stavu bychom rozhodně neměli uchovávat potraviny s prošlým datem minimální trvanlivosti.

Kde skladovat ovoce a zeleninu?

Ovoce a zeleninu nejčastěji skladujeme v chladu a temnu, ve spíži nebo sklepních prostorách či také v chladničce. Při skladování v lískách je nutné je pravidelně kontrolovat a odstranit všechny shnilé plody, i ty s náznakem hniloby. Pokud ovoce potřebuje dozrát, skladujeme je při pokojové teplotě, nikoliv v lednici. Mimo chladicí prostory zpravidla uchováváme také exotické druhy ovoce.

Čemu se vyhnout při skladování potravin

  • nedělat zbytečně velké zásoby, kupovat jen to, co hodláme v nejbližší době zpracovat a zkonzumovat
  • neuchovávat potraviny s prošlým datem spotřeby
  • nestavět nově koupené potraviny do přihrádek před starší produkty
  • neuchovávat potraviny v poškozených obalech
  • nekupovat již prošlé výrobky
  • dodržovat podmínky uchovávání stanovené výrobcem

Zdroj: HACCP,EUFIC

Foto: Pixabay.com

Správné skladování potravin - co kam patří? patří do témat
  • Dózy Isabela 24.06.2015 11:40:35

    Zdravím, osobně mám domaopravdu hodně dóz. Nainternetu je opravdu hodněmožností(https://www.google.cz/search?q=d%C3%B3zy+na+potraviny+diskuze&rlz=1C1AVNA_enCZ611CZ611&es_sm=122&biw=1366&bih=667&source=lnms&;tbm=isch&tbs=qdr:y&sa=X&ei=gnqKVcb4BcmosgH2sqPgDw&ved=0CAYQ_AUoATgU#tbs=qdr:y&tbm=isch&q=d%C3%B3zy+na+potraviny). Nejlepšíse mi zdají tyhle:http://www.utc.cz/cs/doza-na-potraviny-lock-objem-350-ml-9-4-x-12-8-x-5-1-cm/341040p/.Krásně drží, takže na něnedám dopustit. Jaképoužíváte vy? :)

  • Dózy na skladování potravin Lennanov 24.07.2014 07:50:49

    Kamarádka mi doporučila naskladování potravin superplastové dózy. Jmenují senějak Lock and lock. Takovéty obyč jsou super, ale asineumím správně používatty na vyfouknutí vzduchu.Kdyby někdo měl radu, jak nato budu ráda. Jde o misky stakovýmtouzávěrem.http://www.zelezarstvi-urotta.cz/skladovani-1/skladovani-potravin/dozy-lock-and-lock/

Přidat příspěvek k tématu ???

* Povinné pole

Adresář

Diskuze na téma Hubnutí, dieta a zdravá strava

  • Horáková 27.04.2017 11:04 hubnutí

    Ráda bych se zeptala kdo má zkušenost s vodní liposukcí a jakou? Případně jestli ste na tom byli…

  • Iva 27.04.2017 11:04 Hubnutí

    Jaký tip liposukce ten plastik dělá?

  • alžběta 26.04.2017 18:04 ZHUBNOUT SPOLEHLIVĚ

    Zbavit se závislosti na sladkém je horor :D

  • Regina 26.04.2017 17:04 ZHUBNOUT SPOLEHLIVĚ

    Mě třeba pomohla moje konzultantka ze světa zdraví, vše mi pěkně vysvětlila, a pravidelné návštěvy…

  • zdenka 25.04.2017 18:04 Rady a zkušenosti s hubnutím

    jo dietlax používám v tabletách spolu s h2out a nemám s tím problém, žádné zácpy nejsou. Kupuji to…

Píšeme jinde
  • Recept na živáňskou pečeni krok za krokem

    Recept na živáňskou pečeni krok za krokem

    Živáňská pečeně je pokrm slovenské kuchyně, který má spoustu variant. Klasická příprava spočívá v kombinaci vepřového, jehněčího a hovězího masa, které se napíchá na jehlu a pomalu rožní. Ne každý si může tuto přípravu dovolit, proto si dnes připravíme levnější živáňskou pečeni v troubě.

  • Recept na slaný špagetový koláč krok za krokem

    Recept na slaný špagetový koláč krok za krokem

    Vyzkoušejte tip na rychlý oběd či večeři. Špagetový koláč s balkánským sýrem, špenátovými lístky a čerstvými bylinkami dobře chutná, zasytí a není náročný na suroviny.



Zdravě.cz na Facebooku