Proč jíst jablka?

Jablka regulují trávení, pomáhají nám v boji proti infekcím, mají detoxikační a regenerační účinky, posilují imunitu, povzbuzují náladu a dokonce i omlazují. Říká se, že jedno jablíčko denně pomáhá udržovat zdraví i vitalitu.

Zdravotní a dietetický přínos jablek je velmi výrazný. Energeticky nejsou vydatná, obsahují až 83 procent vody a velké množství cenných látek. Měli bychom je jíst neloupaná, protože jak známo, nejbohatším zdrojem vitamínů je u tohoto ovoce právě slupka, která obsahuje železo, fosfor, draslík, hořčík, vápník, vitamin C, karoten, nenasycené mastné kyseliny a vlákninu.

Jablka v zimě

Jablka můžeme kupovat celý rok, ale na konci léta a na začátku podzimu jsou rozhodně nejchutnější a cenově nejdostupnější. Z našich stolů je v určitých obdobích vytlačuje exotické ovoce, jako například nyní, v době Vánoc. Není to škoda? Jablka přece patří na vánoční stůl stejně jako například ořechy. Syrové jablíčko mívá mnoho barev, vůní i chutí, v zimě jíme křížaly, nebo se těšíme z vůně pečeného jablíčka se skořicí. Právě takto upravená jablka jsou skvělou alternativou i pro alergiky.

Jablko jako zásobárna antioxidantů

Jablka jsou doslova přeplněna antioxidanty, které chrání náš organismus před účinky volných radikálů, čímž prodlužují životnost všech buněk v lidském těle. Pokud bychom je rozebírali jednotlivě, určitě najdeme lepší zdroje těchto látek. Jablko je však zajímavé především širokým spektrem antioxidantů, které se vzájemně podporují.

Jablka - pomocníci při hubnutí

Sladkou složkou jablka je fruktóza, jednoduchý cukr, který se rozkládá spolu s jablečnou vlákninou pomaleji a udržuje tak hladinu cukru v krvi stabilní. Po jablku neztloustnete, i když se vám může zdát chuťově velmi sladké. Důležité pektiny také prospívají střevům a zároveň rychle vysílají do mozku signál o nasycení.

Jablka - pektin a vitamíny

Pektin není v žádném jiném plodu obsažen v takovém množství. Tato rozpustná vláknina brání rozvoji škodlivých mikroorganismů, podporuje střevní peristaltiku a vylučování toxinů z těla, čímž napomáhá prevenci rakoviny. Vitaminy obsažené v jablku jsou mimo jiné: provitamin A, vitaminy B1, B2, B3, B6, kyselina listová, vitamin C, vitamin E aj.

Zdroj: prostezdravi.cz, cordeus.cz, rehabilitace.info

Foto: Pixabay.com

Proč jíst jablka? patří do témat

Přidat příspěvek k tématu

* Povinné pole

Adresář

Diskuze na téma Hubnutí, dieta a zdravá strava

  • Jarka 13.12.2017 13:12 Rady a zkušenosti s hubnutím

    To bych někoho takovýho kdo mě donutí a motivuje potřebovala. Ale nechám ten svět zdraví asi až po…

  • Pártlová 12.12.2017 23:12 hubnutí

    Smím se zeptat jakou zkušenost konkrétně? A spokojená jste byla?

  • Mrs.Emilia Fedorcakova 11.12.2017 18:12 hubnutí

    Hello, Apply and get qualify for a loan on low interest rate 1% and easy process. Contact me for…

  • Mikšová 09.12.2017 20:12 Rady a zkušenosti s hubnutím

    Jarko jestli vám to samotný nejde tak já mám se světem zdraví zkušenost takovou že dokážou donutit…

  • Emilka 09.12.2017 20:12 hubnutí

    S liposukcí touhle zkušenost nemám ale s tím plastikem ano

Píšeme jinde


Zdravě.cz na Facebooku