Hubnutí, dieta a zdravá strava

Pozitiva a negativa živé stravy

Jitka Suchánková
27.03.2014

Kdo by nechtěl být zdravý, svěží a vitální, mít jasnou a bystrou mysl? Jistě každý. Někteří z nás se za vidinou tohoto cíle vydají radikální cestou - pomocí živé (syrové) stravy. Je to životní styl mnoha lidí, ale je to správná cesta? Jak bude reagovat náš organismus dlouhodobě nastavený na vařenou a jinak tepelně upravovanou stravu?

Živá strava

Je to čistě rostlinná, přirozená, nerafinovaná, tepelně nezpracovaná syrová strava. Základní myšlenkou syrové stravy je fakt, že vše živé v potravinách se při zahřátí nad 45 stupňů Celsia mění v neživé a takovém jídle není člověk unavený.

Kdo jsou vitariáni?

Lidé, kteří se stravují živou a syrovou rostlinnou stravou, konzumují převážně zeleninu, plody ovocných stromů a keřů, ořechy, semena, bylinky, zelené listy apod. Vitariáni se nevyhýbají sušenému ovoci, mořským řasám, využívají za studena lisovaný olej, sojové omáčky a přírodní sladidla. S oblibou si nakličují semínka a luštěniny pro pozdější konzumaci, vyhledávají dehydrované suroviny - placky, krekry, keksy a tyčinky. Vitariáni preferují u potravin značku BIO.

Čím prospívá živá strava

Syrová strava organismus očišťuje, dodává mu vitamíny a enzymy, nezatěžuje ho trávením těžkých jídel. Při syrové stravě mizí ekzémy a další kožní problémy, upravuje se a ustaluje váha, mizí zdravotní problémy, člověk vnitřně zažívá větší klid a pohodu.

Negativa živé stravy

V čínské medicíně panuje názor, že živá strava oslabuje slezinu, což způsobuje vlhké dlaně, nadýmání a řídkou stolici. Je vhodné k živé stravě přidávat zahřívací koření, např. skořici nebo zázvor. Nadbytek živé stravy může způsobit syndrom dráždivého trakčníku, proto přidávání syrové stravy do našeho jídelníčku musí probíhat postupně.

Máte vlastní zkušenosti s živou stravou? Podělte se o ně s ostatními.

Foto: Sxc.hu

Autor: Jitka Suchánková

Jaké tuky nám prospívají?
Aromaterapie - léčivá síla vůní

Další články

Vrstvení oblečení pro naše pohodlí
Oblečení a boty

Vrstvení oblečení pro naše pohodlí

06.03.2014

Nemusí mrznout až by praštělo, a přesto se musíme umět správně oblékat, aby nám nebyla zima ani horko. Nejde o to mít na sobě značkové oblečení, ani cena oděvu není nejpodstatnější ...

Bylinné čaje pro zahřátí
Bylinky

Bylinné čaje pro zahřátí

24.02.2014

Máte rádi bylinkové čaje? Pak jistě oceníte jejich sílu právě teď, v období zimy. Mrazy nás sice letos nesužují a zima je až podezřele mírná. Pořádné plískanice a teploty pod nulou ...

Bolest hlavy a co s ní
Bolest hlavy

Bolest hlavy a co s ní

21.02.2014

Kdo by se ve svém životě nesetkal s bolestí hlavy? Ano, každý z nás to zná, i když třeba každý v jiné podobě. Zejména náhle vzniknuvší bolest hlavy by měla být vždy důvodem, proč n ...