Jablko - poklad našeho podnebného pásma

Letošní úroda jablek je i přes velké sucho v létě pro malé pěstitele potěšující. Co budete s jablky dělat? Jedno jablko denně ke svačině stačí, ne všechny druhy jsou vhodné pro zimní uskladnění, sušených křížalek velké množství nespotřebujete, štrúdlů už jste přejedení a žemlovku nemusíte vůbec? A už jste zkusili moštovat?

Jablečný mošt

Jablečný mošt je vylisovaná šťáva z jablek. Mošt nedoslazujeme, jeho sladkost závisí na sladkosti jablek. Je zdrojem vitamínů, pektinu, přírodního cukru a obsahuje vysoký podíl vlákniny. Jeho zkvašením vzniká alkoholický nápoj cider. Aby mošt nekvasil, je nutno ho uchovávat v chladu, případně ho zamrazit, nebo pasterizovat.

Význam jablek a čerstvého moštu pro naše zdraví

  • vysoký obsah vitamínu C
  • antioxidanty, které chrání DNA v buňkách člověka
  • snižování rizika vzniku rakoviny
  • množství vlákniny
  • ochrana před Alzheimerovou a Parkinsonovou nemocí
  • stabilizují hladinu cukru v krvi
  • snižují krevní tlak a cholesterol
  • čistí střeva
  • posilují dásně
  • posilují imunitní systém, srdce a krevní oběh

Pokud máme větší množství jablek, které chceme zpracovat na mošt, je vhodné domluvit si termín v některé z moštáren, které provozují zahrádkářské svazy. Cena za moštování se aktuálně pohybuje kolem 4 Kč za 1 kg vylisovaného ovoce.

Další poklad vyrobený z jablek - jablečný ocet

A jaké je použití jablečného octa?

  • při bolestech v krku na kloktání spolu s teplou vodou
  • večer naředěný ve vodě povzbuzuje činnost střev
  • pravidelné ranní a večerní popíjení jablečného octa spolu s vodou pomáhá při léčbě revmatismu a dny
  • pomáhá při žaludečních potížích
  • dezinfikuje a mírní obtíže spojené s bodnutím hmyzu
  • redukční a očistná kúra

Sušená jablka - uvařme si čaj

Podle japonských vědců je soustředěné loupání jablek skvělá rehabilitace pro lidi ve stresu a trpící depresemi. Tato činnost prý stimuluje nejrozvinutější oblast mozku a zvyšuje její prokrvení.

Každopádně mohu doporučit vynikající čaj pro klidnou mysl ze sušených jablíček. Budeme potřebovat: 1 hrst jablečných křížal, 1 lžičku meduňky, 1 lžičku heřmánku. Tyto přísady zalijeme 3 dl vroucí vody a necháme 15 minut louhovat. Pak čaj přecedíme, křížaly můžeme sníst, nebo je alespoň vymačkáme. Čaj ze sušených jablíček lze přisladit medem.

Foto: Pixabay.com

Jablko - poklad našeho podnebného pásma patří do témat
  • ovoce Aneta 25.01.2016 21:38:45

    Já ovoce miluju ve všechformách, loni v létě jsemsi pořídila skvělýodšťavňovač https://www.eujuicers.cz/odstavnovac-live-enzyme-juicer-cerna a od toho času piju i vícečerstvých štáv, cítím sesvěže a zdravě, doporučujikaždému :)

Přidat příspěvek k tématu ???

* Povinné pole

Adresář

Diskuze na téma Hubnutí, dieta a zdravá strava

  • Jarka 29.04.2017 07:04 Hubnutí

    Kdyby někdo sháněl sibutramin, tak sem vkládám ověřenou stránku. Naprostá spokojenost. www…

  • Jarka 29.04.2017 07:04 Rady a zkušenosti s hubnutím

    Kdyby někdo sháněl sibutramin, tak sem vkládám ověřenou stránku. Naprostá spokojenost. www…

  • Jarka 29.04.2017 07:04 Hubnutí pomocí spalovačů

    Kdyby někdo sháněl sibutramin, tak sem vkládám ověřenou stránku. Naprostá spokojenost. www…

  • Jarka 29.04.2017 07:04 ZHUBNOUT SPOLEHLIVĚ

    Kdyby někdo sháněl sibutramin, tak sem vkládám ověřenou stránku. Naprostá spokojenost. www…

  • Jarka 29.04.2017 07:04 zdravé hubnutí

    Kdyby někdo sháněl sibutramin, tak sem vkládám ověřenou stránku. Naprostá spokojenost. www…

Píšeme jinde
  • Recept na živáňskou pečeni krok za krokem

    Recept na živáňskou pečeni krok za krokem

    Živáňská pečeně je pokrm slovenské kuchyně, který má spoustu variant. Klasická příprava spočívá v kombinaci vepřového, jehněčího a hovězího masa, které se napíchá na jehlu a pomalu rožní. Ne každý si může tuto přípravu dovolit, proto si dnes připravíme levnější živáňskou pečeni v troubě.

  • Recept na slaný špagetový koláč krok za krokem

    Recept na slaný špagetový koláč krok za krokem

    Vyzkoušejte tip na rychlý oběd či večeři. Špagetový koláč s balkánským sýrem, špenátovými lístky a čerstvými bylinkami dobře chutná, zasytí a není náročný na suroviny.



Zdravě.cz na Facebooku