zdroj: pixabay.com
Hubnutí, dieta a zdravá strava

Recepty podle Mačingové - hubneme a nehladovíme!

Michaela Chylková
25.07.2014

Dobře se najíst a hubnout? Podle diety Mačingové se stává nemožné možným. Jídelníček, který bychom měli dodržovat 28 dní, je seskládán tak, aby se tělo skvěle pročistilo. Jak denní menu vypadá? Které recepty bychom se měli naučit?

Jídelníček podle Mačingové - všeobecné informace

Jídelníček Mačingové se může trochu lišit (podle vydání knihy), ale zásadní jsou níže uvedené recepty. Autorka v knize doporučuje nic nevynechávat a nezaměňovat. Jídelníček podle Mačingové je údajně pečlivě sestaven nejen z hlediska podílu vitamínů a trávících enzymů, ale má také napomáhat látkové výměně. Není vhodné měnit pořadí pokrmů. Když je moc velký hlad, můžeme si dopoledne dopřát sušené švestky či rozinky a odpoledne bílý jogurt s medem a skořicí. Nalačno bychom si každé ráno měli dopřát sklenici převařené teplé vody.

Recepty v dietním a očistném programu Mačingové

Při dodržování diety podle Mačingové se objevují recepty, které je třeba znát. Potřebujeme přece vědět, o jaký pokrm se jedná a jaká by měla být jeho správná skladba.

Mrkvový salát

Mrkev a jablka očistíme, nastrouháme a promícháme v poměru 1:1:1 s nasekanými ořechy.

Salát z červené řepy

Na salát použijeme asi 3 větší řepy, 3 cl sklenici sterilované směsi mrkev s hráškem, 4 středně velké kyselé okurky, olivový olej, sůl a pepř. Řepu nastrouháme, promícháme s ostatními surovinami a podáváme s vejcem nebo sýrem.

Mrkvový perkelt

Na perkelt jsou potřeba tyto suroviny - mrkev, cibule, mletý pepř, mletý rozmarýn, drcený kmín (mletý koriandr) a sojovou omáčku. Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka, přidáme nakrájenou cibuli, kterou jsme předem osmahli na olivovém oleji. Ochutíme pepřem, ostatním kořením a sojovou omáčkou podle chuti. Mrkvový perkelt podlijeme asi 2 dl vody a podusíme doměkka.

Brokolice s česnekem podle Mačingové

Brokolici očistíme, rozdělíme na růžičky a povaříme ve vodě do křupava. Na olivovém oleji osmažíme nakrájený česnek, přidáme brokolici a zlehka orestujeme. Brokolici s česnekem podáváme s vejcem nebo sýrem.

Fazolové lusky s česnekem

Fazolové lusky (čerstvé nebo mražené) vsypeme do vroucí osolené vody a povaříme asi 10 minut. Lusky scedíme. Na olivovém oleji osmažime nakrájený česnek, přidáme fazolové lusky a zlehka orestujeme. Fazolové lusky s česnekem podáváme s vejcem nebo sýrem.

Prokládaná cuketa

Připravíme si 2 středně velké cukety, olivový olej, koření, tvrdý sýr, česnek a sojovou omáčku. Cukety nakrájíme na plátky. Do olivového oleje přidáme sůl, mletý pepř, sušenou bazalku a lžíci sojové omačky. Přidame česnek nakrajený na tenké plátky. Takto ochucený olej vylijeme na plech, poklademe cukety a nechame zapéct v troubě vyhřáté na 200 °C asi 15 minut.

Kuře s celerem podle Mačingové

Kousky kuřete namarinujeme v oleji se lžičkou kurkumy nebo kari. Maso před použitím pomeleme a přimeleme i čtvrtku celeru. Přidáme žloutek, sůl, pepř a mletý kmín. Vypracujeme masovou směs, kterou smažíme v oleji, v němž jsme maso marinovali.

Těstoviny s kedlubnou

Uvaříme si bezvaječné těstoviny (podle návodu na obalu). Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme nastrouhanou kedlubnu, osolíme a opepříme. Podlijeme troškou vody, přidáme těstoviny a podáváme.

Bezvaječné těstoviny se špenátem

Při přípravě postupujeme stejně jako u těstovin s kedlubnou, jen ji zaměníme za čerstvý špenát.

Boršč

Jako odměrku použijeme kompotovou misku. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky. Připravíme si 1 misku mrkve, 1 misku celeru, 1 misku petržele, 1 misku kedlubny, 1 misku zelené papriky a 3 misky nakrajené uvařené červené řepy. Dále budeme potřebovat koření - sůl, pepř, nové koření, mletou papriku, 3 bobkové listy. Nezapomeneme na rajský protlak, 2 stroužky česneku a 1 cibuli. Na oleji osmahneme všechnu kořenovou zeleninu, po chvíli přidáme koření a nakrájenou papriku, přilijeme 0,5 l vody a vaříme do změknutí. Nakonec přidáme řepu. Zvlášť si osmahneme cibuli, přidáme česnek a protlak, převaříme. Vše na boršč dobře promícháme.

Hrachová polévka podle Mačingové

Na hrachovou polévku budeme potřebovat 400 g mraženého hrášku, bazalkové pesto, sůl, pepř a lžíci másla. Do litru vroucí vody nasypeme hrášek, přidáme bazalkové pesto, mletý pepř a vaříme 20 minut, na závěr přidame máslo. Po vychladnutí hrachovou polévku ponorným mixérem rozmixujeme do krémové konzistence.

Červená řepa se švestkami a ořechy

Na recept si připravíme 300 g uvařené červené řepy, 100 g sušených švestek (předem namočených do vody) a 100 g vlašských ořechů. Vše společně promícháme a přidáme 2 stroužky česneku, špetku soli, pepř a 3 lžíce oleje.

V dalším článku vás seznámíme s kompletním 28 denním očistným programem a přesným jídelníčkem podle Mačingové.

Foto: Pixabay.com

Autor: Michaela Chylková

Jak pečovat o kontaktní čočky
Špatná nálada, nebo deprese? Rozpoznejte příznaky!

Další články

Jak pečovat o kontaktní čočky
Oči

Jak pečovat o kontaktní čočky

21.07.2014

Péče o kontaktní čočky může připadat uživatelům brýlí příliš složitá a zdlouhavá. Možná i proto zůstávají raději věrní klasickým brýlím. Je pravdou, že stejně jako brýle, i kontakt ...

Trpíte nespavostí a migrénou? Sáhněte po meduňce lékařské!
Bylinky

Trpíte nespavostí a migrénou? Sáhněte po meduňce lékařské!

05.07.2014

Meduňka patří k oblíbeným bylinkám a pozná se snadno podle silně citronového aroma listů. Meduňka lékařská je vytrvalá rostlina, u nás se často vyskytuje na polích a zahradách, ros ...

Jak pečovat o brýle
Oční vady

Jak pečovat o brýle

28.06.2014

Brýle jsou pomocníkem pro náš zrak, bývají také módním doplňkem. V každém případě jsou velmi křehké a potřebují šetrné zacházení. Aby nám dobře sloužily co nejdéle, musíme jim věno ...