Jakou zeleninu si dopřát v zimě?

Samozřejmě tu naši, sezónní, protože pokud si budete vybírat právě takové druhy zeleniny, které se v danou dobu sklízí, jsou dobře uskladněné a pochází z našeho klimatu, budou mít pro vaše zdraví přínos. Takto můžete v zimě načerpat mnoho zdraví prospěšných látek.

Kdo v zimě neodolá dovezeným hlávkovým salátům, španělským rajčatům či salátovým okurkám, však nic proti gustu, ale nedá se toho příliš očekávat, ani pokud jde o samotnou chuť a vůni, ani co do obsahu vitamínů.

V zimě nám ničím neprospívají takové druhy zeleniny, které tělo ochladí

Máte rádi ledový salát? V létě je určitě velmi vyhledávaný a jeho spotřeba narůstá, v zimě bychom však měli dávat přednost jiným druhům zeleniny. Salát, stejně jako třeba okurka hadovka, napomáhá k ochlazení těla, nikoliv k jeho zahřátí, jež potřebuje. Dostupnost takové zeleniny se v zimním období odráží na ceně, ale i na kvalitě. Proč se tomu tedy nepřizpůsobit a zbytečně připlácet za plodiny bez chuti a bez užitku pro organismus? Během zimy je u nás k dispozici především zelenina uskladněná, i když v současné době tak jako tak čelíme problému najít plodiny, které by pocházeli přímo od nás, z naší zemědělské produkce. Přesto čtěte etikety a dávejte přednost českým druhům ovoce a zeleniny.

Proč je dobré upřednostňovat sezónní potraviny?

V zimě jezte zeleninu po tepelné úpravě

Zelenina v syrovém stavu není v tomto období úplně vhodná. Podle tradiční medicíny patří právě syrová zelenina k potravinám, které ochlazují tělo. Důsledkem toho je oslabení imunity, protože tělo vynakládá větší úsilí ke svému zahřátí, čemuž by mělo dopomáhat právě jídlo. Více či méně oslabená imunita pak hůře zvládá změny počasí a jeho vlivy, útoky bacilů a přemíru stresu. V podzimním a zimním období se proto doporučuje strava se zahřívajícími účinky a tedy i u zeleniny tak platí, že přichází na řadu rozmanité způsoby její tepelné úpravy - vaření, dušení, grilování. Není přitom nutné obávat se toho, že by právě kuchyňská úprava měla negativní účinky na vitamíny a jiné prospěšné látky obsažené v zelenině. Díky narušení struktury plodin dojde naopak k uvolnění vitaminů, a tím jejich lepší využitelnosti v organismu, nemluvě o výhodě lepší stravitelnosti.

Proč zahrnout do jídelníčku luštěniny?

Jakým druhům zeleniny dávat přednost v zimě?

I v zimě je k dispozici poměrně pestrý výběr, nebojte se zdánlivě všedních a nezajímavých druhů našich plodin, v kuchyni s nimi můžete nadělat zázraky! Pro zdraví a sílu po celou dobu zimy vybírejte z těchto druhů - celer, cibule, černý kořen, česnek, pastiňák, kapusta a růžičková kapusta, mrkev, petržel, červená řepa, pórek, různé druhy ředkví, červené a bílé zelí či tuřín.

Zdroj: Skramlikova.blog, Zena.aktualne.cz

Foto: Pixabay.com

Jakou zeleninu si dopřát v zimě? patří do témat

Adresář

Diskuze na téma Hubnutí, dieta a zdravá strava

  • Dana 05.03.2018 01:03 Hubnutí

    Mě nikdy vživotě žádná dieta nepomohla až na tu kterou mi sestavil výživový specialista odtud…

  • Stanislava 05.03.2018 00:03 zdravé hubnutí

    Při hubnutí je to z velké části o stravě, a zbytek o cvičení.. Osobně sem zhubla až se světem…

  • Nikola 05.03.2018 00:03 hubnutí

    Ty jo to bylo tak už po měsíci,to sem shodila pár kil:)

  • Tereza 05.03.2018 00:03 ZHUBNOUT SPOLEHLIVĚ

    Jak funguje ta dieta ve světě zdraví, mám na mysli třeba ten jídelníček.. to ste museli některý…

  • Andrea 04.03.2018 23:03 Rady a zkušenosti s hubnutím

    Ta jejich metoda spočívá v tom, že pro každého klienta sestavují individuální hubnoucí plán. Mě…

Píšeme jinde


Zdravě.cz na Facebooku