Hubnutí, dieta a zdravá strava

Jak vybrat lednici, ve které budou potraviny vždy čerstvé?

Tisková zpráva
24.02.2020

Lednici má dneska doma už snad každý. Život si bez ní už málokdo dokáže představit. Kde jinde skladovat maso, uzeniny, zeleninu, jogurty nebo vajíčka? Jak ale vybrat takovou lednici, ve které budou potraviny dlouho čerstvé?

Kdy přijde čas pořídit si novou lednici?

Mnohé domácnosti mají spotřebiče staré klidně i deset let. Jinak tomu není ani v případně ledniček. Jak poznáte, že je čas pořídit si novou chladničku?

  • Vaše současná lednička špatně chladí.
  • Musíte ji často odmrazovat.
  • Spotřeba energie je vysoká.
  • Potraviny se rychle kazí a osychají.
  • Chcete, aby v potravinách zůstávaly všechny vitamíny a minerály.

Jak vybrat lednici, která bude šetřit vaši peněženku a zároveň zachová potraviny čerstvé?

Nejprve se zamyslete nad tím, zda chcete čistě ledničku, lednici s mrazákem, nebo americkou lednici. Bude stát samostatně, nebo chcete raději vestavnou chladničku?

Víte, že nejčastější volbou je volně stojící kombinovaná lednička s mrazákem?

Spočítejte si velikost lednice

Objem lednice se odvíjí od počtu členů v domácnosti. Na jednu osobu by mělo připadnout 20 litrů v mrazáku a 50-70 litrů v chladničce.

Náš tip: Popřemýšlejte i nad tím, jak moc budete ledničku plnit. Pokud nakupujete každý den, můžete se držet při spodní hranici. Lednička by totiž měla být neustále zaplněna zhruba ze 70%, aby nezvyšovala spotřebu elektřiny.

Energetická náročnost ledničky

Lednička je v provozu 24 hodin denně, 7 dnů v týdnu, 365 dnů v roce. Když vybíráte ledničku, dívejte se na její energetický štítek. Jakou má roční spotřebu energie? Jak moc je hlučná? A co třída energetické účinnosti?

Náš tip: Energeticky nejúspornější jsou ledničky s označením A+++.

 

Kuchyň.jpgKuchyň.jpg

Zajímejte se o vnitřní uspořádání poliček a přihrádek

Dají se upravovat? Kolik jich tam najdete? Vejde se tam i hrnec s omáčkou? Najdete v lednici přihrádku na ovoce a zeleninu?

Vnitřní uspořádání ledničky je důležité pro skladování potravin. Každá potravina má jiné nároky.

  • Vrchní polička je ideální pro skladování hotových pokrmů a potravin k okamžité spotřebě. Ale pozor. Dávejte je do lednice studené.
  • Do další přihrádky ukládejte mléčné výrobky.
  • Následují uzeniny, salámy.
  • Spodní polička slouží k uskladnění čerstvého masa, ryb a drůbeže.
  • Dole bývá přihrádka na zeleninu.
  • Co patří do dveří? Vajíčka, konzervy, marmelády, mléko, džusy a další nápoje.

Náš tip: Pro skladování čerstvého masa se hodí tzv. nulová zóna. Jde o zásuvku, která je hermeticky uzavřená a teplota se tam drží těsně nad nulou. Přezdívá se jí také Vita Fresh.

Máte už ve výběru jasno a teď hledáte, kde ledničku pořídit nejvýhodněji? Porovnejte ceny u jednotlivých prodejců on-line, bez nutnosti obíhat obchody.

Autor: Tisková zpráva

Bolí vás ruka? Můžete mít syndrom karpálního tunelu
Chráněné pracovní místo - seberealizace lidí s postižením

Další články

První pomoc na horách
Zimní sporty

První pomoc na horách

10.02.2020

Zimní sezóna je v plném proudu. I letos musí horská služba vyjíždět k velkému množství úrazů na sjezdovkách. Můžete být úplní začátečníci, můžete si být naopak na lyžích či snowboa ...

Koronavirus: Jsme v ohrožení?
Nemoci a léčba

Koronavirus: Jsme v ohrožení?

06.02.2020

Nákaza, která v současnosti hýbe světem, se dostala i do Evropy, nemůžeme tedy jednoznačně vyloučit, že by se virus dostal také do České republiky. Obě předchozí epidemie MERS a SA ...