zdroj: pixabay.com
Hubnutí, dieta a zdravá strava

Jak se správně skladují potraviny v obchodech a restauracích?

Veronika Tůmová
17.05.2017

Zdravotní nezávadnost nabídky potravin je pro obchody a restaurace stěžejní. Podepsat se na ní přitom snadno může celá řada nepříznivých faktorů, mezi něž patří například nevhodná teplota při jejich skladování.

Potraviny se správně skladují především podle druhu a také specifických požadavků̊, jako je teplota a vlhkost. Sklady potravin musí odpovídat stavebnímu zabezpečení, aby se zabránilo vniknutí hlodavců a hmyzu, použité materiály pak musí rovněž odpovídat přísným hygienickým standardům.

Suché a chlazené sklady pro různé druhy potravin

Přísné hygienické podmínky pro skladování potravin platí zejména u gastronomických provozů. Sklady se tu zpravidla dělí do několika skupin. V suchých skladech je ideální teplota 10 až 15 °C a uchovává́ se v nich mouka, cukr, těstoviny, rýže, pečivo a aromatické potraviny (čaj, káva či koření).

Pro skladování zeleniny a ovoce se využívají chladné sklady s teplotou 6 až 10 °C, u některých druhů je vyžadována i nižší teplota. Také́ je potřeba řešit vlhkost prostoru, aby nedocházelo k vysoušení či naopak vlhnutí a vzniku bakterií a plísní.

Další skupinou jsou pak chlazené sklady, kde je teplota 0 až 8 °C, a které bývají rozdělené podle druhů potravin. Samostatně se skladuje čerstvé maso, masné výrobky, vejce, máslo, sýry a polotovary, aby se zabránilo šíření pachů z potravin. Teplota a vlhkost ve skladech by měla zabránit přemnožení nebezpečných mikroorganismů.

Skladování masa, vajec, mléka a hotových jídel

Pro udržení kvality nebalených a přírodních potravin je zásadní i délka skladování. Čerstvé maso a masné výrobky, s výjimkou suchých uzenin nebo výrobků určených pro sušení, je vhodné v chladných skladech uskladňovat 2 až 3 dny. Záleží však nejen na typu a druhu masa, ale též na množství tuku, šlach a kostí, protože ty se kazí nejrychleji. Čerstvé nepasterizované mléko a smetanu je vhodné uskladňovat nanejvýš 2 dny, máslo týden, vejce 14 dní a zchlazená hotová jídla maximálně 5 dní. Restaurace by rovněž neměly nabízet chlazené potraviny, které byly mimo lednici déle než 4 hodiny.

Skladování potravin podle etiket od výrobce

Přísnými pravidly při skladování potravin se řídí i prodejci a různé obchodní řetězce. Jak správně uskladňovat potraviny jim zpravidla napoví informace uvedené výrobcem na obalu produktu. Stejně tak mohou zákazníci vždy při nákupu zkontrolovat i štítek na potravinách, kde výrobce určuje teploty skladování u balených potravin. Pokud se některé potraviny vystavují ve výlohách, musejí být chráněné před slunečním zářením. Délka skladování v obchodě je pak úměrná minimální době trvanlivosti potraviny.

Zdroj: Frigomont.a.s.

Foto: Pixabay.com

Autor: Veronika Tůmová

6 tipů, jak se zbavit atopického ekzému
Biorezonance pro naše zdraví

Další články