zdroj: Shutterstock.com
Hubnutí, dieta a zdravá strava

Hubnutí ve zdraví i nemoci? Jak (ne)řešit stravu a pohyb, když ulehneme

Veronika Matoušová
05.01.2022

Nejrůznější redukční režimy většinou rozjíždíme v době, kdy jsme v plné síle, zdraví nám slouží a máme dost energie na nové výzvy. Takovou dobou bývá většinou i začátek roku. Zimní období je ale také spojeno s nejrůznějšími onemocněními, která nás mohou na cestě za hubnutím brzdit. Kromě chřipek nebo nachlazení to mohou být také úrazy či vracející se migrény. Jak podle toho stravování potažmo hubnutí nastavit? Kdy je nejlepší na redukční plán raději zapomenout? A co přidat do stravy, abychom uzdravení podpořili?

Do jídla se při nemoci nenuťte

Podstatné je, že redukční jídelníček by vždy měl být zdravý, lehký, dobře stravitelný a bohatý na živiny. Podle toho, jak to zní, z toho jasně vyplývá, že takový režim bude tedy vhodný i na období nemoci. Problém nastává spíše s naší motivací nebo možnostmi něco dělat během kurýrování. Většinou nejste schopni si vařit, ani se vám nechce a také nemáte sílu. Nos vás odmítá informovat o tom, jak jídlo voní a chuťové buňky se nejspíš někam vytratily, protože z jídla nemáte stejně nic. Není tedy divu, že při nemoci na jídlo nemáte ani pomyšlení. Je to tak správně? Vlastně ano. Tělo potřebuje energii na regeneraci a ví dobře, co má dělat. Pokud se vám tedy jíst nechce, nejezte. Je to jasný signál těla, že potřebuje trochu půstu na zotavení.

Během zotavování vsaďte na stravitelné bílkoviny a vlákninu

Až budete sami chtít jídlo zase vracet do svého režimu, je důležité splňovat kritérium lehké stravitelnosti a bohatých nutričních hodnot. Hlavní je postupovat se vším pomalu. Začněte vývary, dejte si blanšírovanou zeleninu, miso polévku, jáhly, ovocný rozvar nebo jen zeleninový krém. Vynechte mléčné produkty a rovněž cukr. Ten akorát podporuje záněty v těle a rozhodí vám hladinu krevního cukru – to pak zpomaluje celý proces hojení.

Jíte dostatek vlákniny? 

Nemoc jako výzva ke klidu

Ať už vás během zimního období potká jakákoliv nemoc v podobě „pouhé“ rýmy nebo pořádné chřipky, berte to jako signál vašeho těla, které vás vyzývá ke zpomalení. Jakákoliv nemoc je signálem jisté nerovnováhy a tělo má tak snahu vše dát zpět do pořádku. Bohužel my lidé neumíme těmto signálům moc naslouchat. Je to ale škoda. Zkuste je tedy vnímat a při nemoci hoďte všechno za hlavu. Tím dáte svému tělu prostor se vyléčit. Spěte, odpočívejte, pijte dostatek tekutin. A pokud jste zrovna byli v redukčním režimu? Je spíše nesmyslné snažit se i během nemoci hubnout, zejména pokud vás to stresuje. To by na vaše tělo bylo už skutečně moc. Napětí, tlak nebo přemáhání vám k uzdravení rozhodně nepomůže. Proto si raději odpočiňte, zažeňte stresující myšlenky a nesnažte se cvičit nebo za každou cenu dodržovat jídelníček.

Po úrazu řešte hlavně jídelníček

Jiná otázka nastává v případě různých úrazů. Najednou se ze dne na den nemůžete pořádně hýbat. A nejde jen o samotný sport. Problém máte i s běžnými denními činnostmi, které po úrazu nemůžete dobře vykonávat nebo vám trvají celou věčnost. Vydeptaní pak skončíte na gauči se sladkostmi s náladou pod bodem mrazu a jen čekáte, až se váš život opět vrátí do normálu. Můžete tomu ale hodně pomoci. I úraz je jistým signálem k zastavení a k přemýšlení. Proto berte nucený odpočinek spíše jako dar a prostor pro srovnání priorit včetně uvědomění, co vás vyvádí z rovnováhy. S ohledem na hubnutí je v tomto případě o to větší komplikace týkající se dlouhodobého omezení pohybu. Udržte během této doby své tělo alespoň v nutriční kondici. Dopřejte si dostatek bílkovin, vlákniny a minerálních látek. Podpoříte tak regeneraci svalstva, tkání apod. I v tomto případě vynechte cukr a zaměřte se na zeleninu, zdroje omega-3 a vynechte alkohol, tím byste jen oslabili vstřebání vápníku. Máte-li možnost, buďte co nejčastěji venku na slunci a věnujte se hlavně odpočinku.

Pokud marodíte nebo jste po úrazu, hodí se v některých případech také sáhnout po určitých doplňcích stravy. Chybět by vám doma neměl kvalitní vitamín C (např. v liposomální formě), omega-3 nebo hořčík. Smysl má také užívat vlákninu nebo zelené potraviny jako je chlorella nebo ječmen.

Superpotraviny bohaté na vitamíny, minerály, antioxidanty, proteiny a vlákninu 

Hubnout při migréně? Nechte to raději na jindy

Trpíte-li často na migrény, které vás pak na několik dní vyřadí z provozu (případně ze snah o hubnutí), více řešte, co jíte a jaký máte každodenní režim. Omezte citrusy, kvašené nápoje, červené víno, zrající sýry, uzené nebo sušené maso, čokoládu, glutamát a ostrá jídla. Někomu také vadí kofein nebo aromatické koření. Co vám ale prospěje, je klid, pitný režim a dostatek hořčíku. Během dnů s migrénou rovněž na nějaký redukční režim zapomeňte. Berte to opět jako potřebu těla zastavit se, prospat se, odpočinout si, necvičit, a hlavně trochu zpomalit. To bychom vlastně potřebovali všichni.

Autor: Veronika Matoušová

Co jíst a pít v zimě podle našich předků i čínské medicíny
Vláknina jako náš spojenec při hubnutí

Další články