zdroj: pixabay.com
Ovoce a zelenina

Dýňová sezóna - nejlepší čas začít hubnout!

Veronika Tůmová
19.10.2018

Také milujete dýně jako zahradní dekoraci, nebo jako vydlabané halloweenské příšery ozářené svíčkami a šklebící se za ploty předzahrádek? Mnozí z nás se už nemohou dočkat, ale jiní nedají na dýně dopustit z jiných důvodů.

Dýně je nadmíru zdravá a prospěšná tykvovitá zelenina, je nabitá vitamíny, vlákninou, minerály a vodou. Dnes se zaměříme na dýni především jako na pomocníka při hubnutí.

Dýně pro zdravý souboj s nadváhou

Dýně obsahuje enzym, který v našem organismu pomáhá štěpit tuky, jde o tzv. lipolytický enzym. Když si pravidelně dopřejete zdravý a chutný pokrm z dýně, pomůžete svému tělu zbavit se tedy nejen toxinů, ale i tuků, které se navážou na vlákninu. Zároveň má dýně nízkou nutriční hodnotu, což ji přímo předurčuje pro redukční diety. Navíc má vysoký obsah vlákniny, čímž pomáhá předcházet zácpě, která bývá s přechodem na dietní stravu úzce spojena. Na druhé straně právě vláknina také navodí pocit plnosti a zlepší trávení, rozhýbá peristaltiku a i metabolismus celkově posune směrem k úspěšnému spalování.

Pěstování dýni pro zdraví i pro okrasu

Pěstování dýní je poměrně snadná, na čas a celkovou péči nenáročná záležitost. Dýně mají bohatou kořenovou soustavu, která zasahuje hluboko do půdy, většinou nepotřebují pravidelnou závlahu a dovedou si samy obstarat živiny i vláhu z hlubších půdních zdrojů. Je však vhodné nakupovat kvalitní semena u ověřených prodejců. Plody sklízíme ještě před příchodem prvních podzimních mrazíků.

Dýně - posílí imunitu v boji proti infekcím

Připravte si výborné, lahodné a zdravé pokrmy z dýně

Královna tykví se dá připravit na stovky způsobů. A co si z dýně vlastně připravit, abychom si na ni skutečně pochutnali, přitom využili jejích prospěšných látek? Je toho spousta! Dýně v kuchyni je skutečný poklad.

Je oblíbenou přísadou do pomazánek, džemů, kompotů, ale i omáček nebo polévek. Také se hodí jako nevšední a lahodná příloha k hlavnímu jídlu, třeba jako smažené dýňové hranolky, nebo pyré. Skvělá je i jako samostatný pokrm, třeba ve formě dýňových řízků. Dále jí můžeme přidat do bramboráků, na sladko pak zase do palačinek. Zkrátka fantazii se meze nekladou! Co takhle třeba dýňová polévka s koriandrem, dýňová marmeláda s voňavou silou zázvoru, nebo špetkou chilli, či výborné marinované tofu s dýní na žampionech?

Podívejte se na naše dýňové recepty na Vareni.cz a užijte si dýňovou sezónu s chutí a ve zdraví!

Zdroj: Jak-efektivne-zhubnout.cz, Ireceptar.cz, Jenprozeny.cz, Mojezdravi.cz

Foto: Pixabay.com

Autor: Veronika Tůmová

Psychopatická hysterie - neléčitelná psychická porucha
Rýmovník - nový trend, nebo účinná prevence?

Další články