Připravujeme pro Vás znovuotevření poradny. Chcete-li se zapojit do odpovědí a zviditelnit se, kontaktujte nás zde.

Odpovědi v poradně budou označeny profilem a kontaktem na odpovídajícího. Na profilu bude přehledně uvedeno zaměření, specializace, pozitivní reference z poradny, kontaktní údaje atd. Profil bude možné upravovat a později z něj bude možné vytvořit profesní web.

Bude jen na Vás do kolika odpovědí v poradně se zapojíte. Vytvoření profilu Vás k ničemu nezavazuje. Hledáme primárne specialisty v oborech: Nutriční specialista, Fitness trenér, Lékař, Psycholog, Psychiatr, Kosmetička.

Kortikoidy

Mám dotaz ohledně Kortikoidů. Jak jsem se dočetla, tak léčba je převážně krátkodobá (4-6 týdnů) a pak se lék má pozvolna vysazovat. Bohužel se v mém případě jedná buď o pochybení nebo dlouhodobou variantu. Beru přípravky Symbicort, Flonidan a Berodual již několik let a bohužel můj přírůstek na váze je katastrofální. Z původních 63Kg jsem během půl roku přibrala na 98Kg a nemůžu se toho zbavit. :-( Léčím se na chronické zánětlivé astma a díky tomu nemůžu pořádně sportovat, i když bych ráda, protože se brzy zadýchám. Navíc díky rychlému nárůstu hmotnosti mě začala bolet záda a klouby. Neexistuje nějaká jiná varianta léčby, která by pro mne byla méně drastická? Předem děkuji za odpověď.

Odpovědi na otázku

Z uvedených léků patří do skupiny kortikoidů pouze Symbicort, který se užívá inhalačně. To znamená, že působí pouze lokálně a riziko systémových nežádoucích účinků, ke kterým patří zvýšení hmotnosti, je minimální. Proto ani dlouhodobé užívání těchto léků není na závadu, ba právě naopak pro pacienty s astmatem je nutné. Nezapomínejme, že nezvládnuté astma může mít smrtelné komplikace. Jedině díky této léčbě je možné dostat onemocnění trvale pod kontrolu, takže dnes už mohou být i z astmatiků vrcholoví sportovci. Pokud máte obtíže, pak bych vám doporučovala poradit se s vaším lékařem. Nepíšete, kolik je vám let, ale je třeba vzít v úvahu všechny příčiny vašich potíží. Každopádně je pravděpodobné, že vyšší hmotnost má v tomto případě značný podíl. Je důležité si uvědomit, že člověk nemusí denně uběhnout 20 km, aby se mu podařilo zhubnout! Naopak pokud má nadváhu, pak je vhodné začít napříkled obyčejnou rychlejší chůzí, tak jak mu jeho organismus dovolí, a takto postupně zlepšovat svou kondici a snižovat hmotnost.