Připravujeme pro Vás znovuotevření poradny. Chcete-li se zapojit do odpovědí a zviditelnit se, kontaktujte nás zde.

Odpovědi v poradně budou označeny profilem a kontaktem na odpovídajícího. Na profilu bude přehledně uvedeno zaměření, specializace, pozitivní reference z poradny, kontaktní údaje atd. Profil bude možné upravovat a později z něj bude možné vytvořit profesní web.

Bude jen na Vás do kolika odpovědí v poradně se zapojíte. Vytvoření profilu Vás k ničemu nezavazuje. Hledáme primárne specialisty v oborech: Nutriční specialista, Fitness trenér, Lékař, Psycholog, Psychiatr, Kosmetička.

Hubnout s Celiakií

Dobrý den je mi 13 let a mám od října loňského roku (2011) celiakii. Od doby kdy dodržuji bezlepkouvou dietu jsem přibrala 8 kg a nutně potřebuji zhubnou t poradí te mi jak na to.

Odpovědi na otázku

K projevům celiakie patří mimo jiné váhový úbytek a zpomalení růstu. Pak je tedy jasné, že po vysazení lepku, se přírůstek na váze očekává a je žádoucí. V první řadě bych tedy opravdu zvážila, jestli je váha přiměřená výšce pro věk 13 let. V případě celiakie je otázka stravy jasně daná bezlepkovou dietou, která sama o sobě je dietou prospěšnou i tehdy, pokud člověk netrpí celiakií. Vzhledem k věku bych nedoporučovala nijak extrémně zasahovat do množství potravy, protože v období růstu je nezbytně nutné pokrýt nároky organismu na živiny. Neopomíjela bych však dostatek pohybu a to i v případě, kdy člověk vysloveně nemá cíl hubnout. Každopádně je však nutné přistupovat ke všemu s rozumem. Zdá se to triviální: pohyb a racionální strava. Důležité však je, aby člověk nezačal vnímat pohyb jako nutné zlo a jídlo jako hřích.