Hubneme po Vánocích - zkuste to bez pečiva!

Která dieta bude po letošních Vánocích ta pravá? A víte, že jen vynecháním pečiva z jídelníčku shodíte pěkných pár kilogramů? Zkuste to! Pečivo je návyková potravina, která může za ukládání tuku v oblasti břicha. Zatněte zuby, vydržte a poznáte rozdíl!

Bez změny stravování nezhubneme

Po Vánocích se téměř každý z nás cítí těžce a má pár kilo nahoře. Nastupují myšlenky, jak jen ta nabraná kila shodit, kdy začít a která dieta bude letos ta pravá a nejúčinnější. Jiná skupina lidí zase sází na pohyb a do svého denního režimu zařadí více sportovních aktivit. Kombinace obojího je pro hubnutí samozřejmě ideální, u zvolených a zaručených diet si ovšem musíme dát pozor. Dnes se zaměříme na jedno z největších hříchů - pečivo.

Které potraviny z jídelníčku vynechat? Začněte pečivem!

O tom, že sladkosti a smažená jídla jsou při hubnutí tabu, jistě víte. Ale spousta jídelníčků pro snížení váhy ukrývá další nebezpečné potraviny, které tělu rozhodně neprospívají - mléčné výrobky, produkty se skrytými cukry a hlavně pečivo.

Proto se dnes zaměříme právě na ono zmiňované pečivo, což je v dnešním světě jedna z největších skrytých " bezpečných drog", spoušťěč mnoha nemocí a požírač energie.

Vypustit pečivo z jídelníčku je velmi obtížné, jen si to zkuste na týden a déle. Pečivo je tak návyková potravina, že vám i pár dní začne dělat problém a nutkání sáhnout alespoň po kousku bude veliké.

Proč je pečivo tak nebezpečné pro naši linii?

Pečivo je z většiny vyráběno z bílé obilné mouky a peče se při více než 100 °C. Tato bílá mouka se vyrábí rozemletím zrna, které je ochuzeno o cenné otruby a klíčky. Důvodem takového způsobu výroby je delší trvanlivost, což je na úkor jakýchkoli výživných látek. Bílé pečivo neobsahuje vlákninu, vitaminy, minerální látky a má vyšší glykemický index. To, co jíme (bílé rohlíky, housky, bagety, toastový chléb apod.) jsou tak jen prázdné kalorie, škroby a lepek. Lidský organismus není uzpůsobený zpracovávat škroby, musí je nejdříve štěpit na jednodušší cukry a to náš organismus stojí spoustu energie. Totéž platí o rýži a běžných těstovinách, těm bychom se měli během diety vyhnout.

Když už pečivo, tak celozrnné a v malém množství

Celozrnný chléb a pečivo se vyrábí z mouky, ve které je pomleté celé obilné zrno, a to včetně obalových částic. Za celozrnný výrobek se může označovat pouze ten, který obsahuje minimálně 70 % celozrnné mouky z jeho celkové hmotnosti. Celozrnné pečivo je bohaté na vlákninu, vitamíny a minerální látky. Při výběru pečiva se vyplatí překontrolovat složení, obchodníci mnohdy klamou a za celozrnné pečivo vydávají bílé pečivo obarvené dohněda a lehce posypané zdravými semínky. Takové pečivo nemá s tím celozrnným nic společného.

Obezita a zdravotní obtíže spolu úzce souvisí

Pečivo, především bílé a pouze do tmava obarvené, má značný vliv na vznik civilizačních chorob, jedná se např. o aterosklerózu, cukrovku, vysokou hladinu cholesterolu, rakovinu a další. Tak proč změnou jídelníčku tělu od nadbytečných kil a hrozících nemocí alespoň trochu neulevit?

Foto: Pixabay.com

Hubneme po Vánocích - zkuste to bez pečiva! patří do témat
  • Zdenka Trpálková 14.01.2016 07:57:49

    Já bych se pečiva asi nevzdala, miluji čerstvé housky :D Zkouším momentálně zapojit více zeleniny místo příloh a také jsem začala chodit na EMS http://fitrevolution.cz/, co mi poradila sestřenka. Je to skvělé, za chvíli mám dvě kila dole a nahoru nejdou :)

Přidat příspěvek
* Povinné pole

Adresář

Diskuze na téma Hubnutí, dieta a zdravá strava

  • 27.06.2016 16:06 Hubnutí pomocí spalovačů

    A jak ho beres? jenom pred cvicením?

  • Jari 27.06.2016 11:06 ZHUBNOUT SPOLEHLIVĚ

    Pokud změníte jídelníček a nevyčistíte si organismus jen dále budete kumulovat další nánosy v…

  • Jari 27.06.2016 11:06 Rady a zkušenosti s hubnutím

    Cvičení je velmi dobrý začátek, ale potřebujete detoxikovat a harmonizovat celý organismus. Zkuste…

  • Jari 27.06.2016 11:06 zdravé hubnutí

    Myslím, že byste potřebovala nejdříve detoxikovat a hramonizovat celé tělo, k tomu můžete použít…

  • 27.06.2016 10:06 Potravinarsky olej

    Dobrý den, jaký potravinářsky zdraví olej byste mi doporučili?

Píšeme jinde


Zdravě.cz na Facebooku